JAM ČÍNSKÝ

má podle pohledu Tradiční čínské medicíny následující vlastnosti:
- podporuje čchi a vyživuje jin. Doplňuje slezinu, žaludek, plíce a ledviny, takže v případech celkové slabosti, oslabeného trávení, psychické vyčerpanosti je možné aplikovat prášek ze samostatné byliny z důvodu posílení sleziny a doplnění čchi. Zvláště vhodné je podávat jam čínský při řídké stolici, neboť má zdrsňující účinky. V případě průjmu se k jamu čínskému přidává Slzovka obecná, která má schopnost odvádět vlhkost. U prázdnoty jinu žaludku je vhodné jam kombinovat s bylinou Stromobytec vznešený ( Dendrobium nobile). Zdrsňující účinek jamu lze využít v případě bílého poševního výtoku, jehož příčina je v nárůstu vlhkosti z důvodu prázdnoty sleziny. Při krvácení mimo periodu se jam kombinuje s Kozincem blanitým a Ženšenem. Stejná kombinace se může použít i při dechové slabosti a kašli bez hlenů neboť jak ženšen, tak jam doplňují čchi a jin plic. Jam je také základní bylinou pro doplnění čchi a jin ledvin a je tedy obsažen ve směsi na doplnění jinu ledvin, kterým je velice známá formule LIU WEI DI HUANG WAN. Jam je možné užívat i při cukrovce, kdy bývá stav nárůstu vnitřní horkosti z důvodu prázdnoty jin. Jam čínský má schopnost doplnit čchi a vyživit jin aniž by způsobil vysušování, či nárůst ohně z prázdnoty. U cukrovky se tedy podávají vyšší dávky této byliny například ve formě odvaru. Schopnosti této rostliny se využívá i u vážných stadií kožních nemocí, kdy je schopna svou jin svlažit červenou odlupující se kůži. Při psychické vyčerpanosti s pocitem sucha v ústech se kombinuje s Kozincem blanitým.
Pozor: při užívání této byliny je nevhodné konzumovat pokrmy z kapra.