cs

Chryzantéma 

Zlateň morušolistá

Kategorie: Diaforetikum

Latinský název: Flos Chrysanthemi

Čínský název: Ju Hua, 菊花

Užívaná část: Sušené pseudanthium (kapitulum).

Aspekt: Hořký, sladký, chladný. Tropismus k meridiánům jater a plic

Indikace dle TČM: Rozhání vítr, odvádí horkost, tiší bolest hlavy a sráží horečku. Rozhání jaterní větrnou horkost a rozjasňuje zrak. Zarudnutí očí, slzení, či další projevy nedostatku JINu ledvin.

Chryzantéma vykazuje z pohledu Tradiční čínské medicíny následující vlastnosti:

- rozptyluje vítr a pročišťuje horkost, proto se používá při vnějším postižení větrnou horkostí a při počátečních stadiích teplých nemocí, které se projevují horečkami, bolestmi hlavy, krku a kašlem. Květ byliny je možné použít v počátečních stadiích i u nemocí epidemických, které mají obdobné příznaky. Při těchto indikacích je lepší použít tzv. žlutou formu této květiny.

- vyrovnává játra a pročišťuje horkost, což se využívá u nemocí očí, závratí z větrné horkosti v dráze jater a při vzestupu jaterního jangu. Pro své vlastnosti se tedy může květ chryzantémy použít u očních onemocnění, jakými jsou například záněty a otoky oka, které jsou vyvolané ohněm jater.

Stejně tak ji lze použít i v případě horkosti z prázdnoty, která je vyvolána nedostatkem jinové energie v játrech a ledvin. Tato nerovnováha se projevuje rozostřeným zrakem, světloplachostí, slzením ve větru, závratěmi, návaly horkosti, či horkostí pěti srdcí. Tedy pocity horka v dlaních, chodidlech a na hrudi. Při všech těchto příznacích se používá spíše bílá odrůda chryzantémy.

- odstraňuje jedovatost - v tomto případě se opět používá bílá forma, která má lepší schopnost pročišťovat horko a odstraňovat jedovatost z různých typů zduřenin a vředů, tedy z míst, kde se akumuluje horkost.

Říká se, že dlouhodobé používání byliny upravuje tok krve a ČCHI, nadlehčuje tělo, (pomáhá) odolávat starobě a prodlužuje věk. Toto tvrzení se však vztahuje spíše k bílé formě rostliny.

Z hlediska moderního výzkumu se zjistily tyto účinky: snižování cholesterolu, antivirové, antioxidační, antibakteriální, antimykotické, protizánětlivé, protinádorové, kardioprotektivní a neuroprotektivní.


Odkazy na vědecké publikace:

Duh PD, Tu YY, Yen GC. (1999) "Antioxidant Activity of Water Extract of Harng Jyur (Chrysanthemum morifolium Ramat)". LWT - Food Science and Technology, Volume 32, Issue 5, Pages 269-277.

Huang KC. The Pharmacology of Chinese Herbs, 2nd ed. New York: CRC Press, 1999.

Hussain Z, Waheed A,Qureshi RA, et al. The effect of medicinal plants of Islamabad and Murree region of Pakistan on insulin secretion from INS-1 cells. Phytother Res January 2004;18(1):73-7.

Chen T, Li LP, Lu XY, Jiang HD., Zeng Su. (2007) "Absorption and Excretion of Luteolin and Apigenin in Rats after Oral Administration of Chrysanthemum morifolium Extract". J. Agric. Food Chem., 55 (2), pp 273-277

Sharma SC, Tanwar RC, Kaur S. Contact dermatitis from chrysanthemums in India. Contact Dermatitis 1989;21:69-71.

Ukiya M, et al. Constituents of compositae plants III. Anti-tumor promoting effects and cytotoxic activity against human cancer cell lines of triterpene diols and triols from edible chrysanthemum flowers. Cancer Lett 2002;177:7-12.

Urzua A, Mendoza L. Antibacterial activity of fresh flower heads of chrysantemum coronarium. Fitoterapia September 2003;74(6):606-8.